Spoelbak inlastechnieken – Waarom niet elke las hetzelfde is

RVS Spoelbak lasnaad

Eén van de grote voordelen van een roestvrij stalen keukenblad is dat je de gootsteen direct in het keukenblad kunt laten lassen. Het resultaat is strakke afwerking zonder kieren waar vuil in kan komen. Super hygiënisch dus. Bij RVSwerkblad maken we standaard gebruik van een lasrobot die een perfecte naadloze verbinding maakt. Daarnaast is de alternatieve handmatige inlastechniek van toepassing bij 4 mm keukenbladen. Het verschil en de voordelen van beide technieken, worden in dit artikel nader toegelicht.

Het standaard inlasproces

Om de verschillende eindresultaten te begrijpen, is het goed om te weten hoe de spoelbak aan het RVS keukenblad wordt bevestigd. Eerst wordt er een sparing (gat) in het keukenblad gemaakt.  Vervolgens wordt de spoelbak van de onderkant tegen het keukenblad aangedrukt (zie onderstaande afbeelding).

Hierdoor komt de flens (het horizontale uiteinde van de spoelbak) tegen het werkblad te liggen. Daarna komt de lasrobot in actie om de spoelbak daadwerkelijk in te lassen. De laslocatie wordt geïllustreerd door de rode puntjes in de onderstaande afbeelding.

Zoals je kunt zien komt het werkblad niet voorbij de radius van de spoelbak. De radius is de plek waar de flens begint af te buigen naar beneden. De las zorgt er in dit geval voor dat de overgang van keukenblad naar gootsteen er vrij strak uitziet (zie onderstaande foto’s).

RVS Spoelbak lasnaad

Het verschil tussen een 1,2 mm en 4 mm keukenblad

De bovenstaande afbeeldingen lieten de standaardlasprocedure zien voor werkbladen van 1,2 mm. Dit is de standaard plaatdikte.

Naast bladen van 1,2 mm verkopen wij ook keukenbladen van 4 mm. Hierbij wordt de handmatige inlastechniek toegepast. Dit komt vanwege de dikte van het blad, waardoor de overgang van keukenblad naar spoelbak minder vloeiend is (zie onderstaande illustratie).

Alternatieve inlastechniek

Om de overgang van RVS keukenblad naar RVS spoelbak strakker vorm te geven, verwijderen we allereerst de flens van de spoelbak tot voorbij de radius (zie onderstaande illustratie).

Vervolgens plaatsen we de bovenste rand van de spoelbak tot aan de bovenzijde van het keukenblad (zie onderstaande illustratie).

Nu is het mogelijk om de spoelbak veel hoger in te lassen, waardoor de overgang er strak uitziet (zie onderstaande illustratie).

In de praktijk betekent dit dat we een aantal extra stappen zetten om deze strakke overgang voor elkaar te krijgen. Denk hierbij aan het verwijderen van de flens en het handmatig inlassen en nabewerken van de las. Daarom vallen de kosten voor deze manier van inlassen ook hoger uit. Denk hierbij aan een bedrag van rond de €350 euro.

Conclusie

Kortom, kies je voor een 4 mm blad met spoelbak, dan kies je voor de alternatieve inlastechniek tegen een iets hogere prijs. Hopelijk helpt dit artikel en de onderstaande afbeeldingen jou bij het maken van de juiste keuze. Heb je toch nog vragen over de verschillende inlastechnieken, dan kun je gerust contact met ons opnemen.

Gerelateerde blogs

Naar alle blogs